Datadiensten

Bijgewerkt 28-09-2022 Originele publicatie 28-09-2022 0

Datadiensten kunnen worden ingedeeld naar hun gebruiksmogelijkheden waardoor hun bruikbaarheid voor een bepaalde toepassing beter kan worden beoordeeld.

  • Een Dataset-dienst (N) biedt een verzameling gegevens die logisch en fysiek een eenheid vormen. Via de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) is bijvoorbeeld de dataset: “Open Data RDW: Gekentekende_voertuigen | Open Data | RDW” ontsloten met daarin de voertuiginformatie van 13 miljoen gekentekende voertuigen. Gegevens van een dataset-dienst zijn als gehele dataset te verkrijgen (downloaden).
  • Een Dataservice-dienst (1) levert de gegevens die horen bij één specifiek geval. De RDW toont bijvoorbeeld op “https://ovi.rdw.nl/” aan de hand van het kenteken van een voertuig alle voertuiginformatie van dat specifieke voertuig. Dataservice-diensten bieden hun informatie aan via websites en Webservices.
  • Een Datavaststelling-dienst (+) geeft gegevens die de uitkomst zijn van een berekening. Het raadplegen van het Pensioenregister door een pensioendeelnemer is een goed voorbeeld van een datavaststelling-dienst. De getoonde informatie is het resultaat van het realtime (bij Pensioenuitvoerders) ophalen van gegevens, het optellen van die gegevens en het bepalen van de pensioenprognose. Datavaststelling-diensten bieden hun informatie aan via websites en Webservices.