Belangrijke databronnen voor pensioenuitvoerders

Bijgewerkt 29-04-2024 Originele publicatie 24-04-2024 0

Overzicht

Onderstaande figuur laat zien van wie pensioenuitvoerders data ontvangen en aan wie pensioenuitvoerders data leveren.

 

Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV)

 

Categorie Toelichting
Gegevensset Status Uitkering Arbeidsgeschiktheid (SUAG)
Productbeschrijving

Versie 2.0 - 1-4-2019 - UWV Gegevensdiensten

https://www.uwv.nl/zakelijk/Images/productbeschrijving-suag.pdf

Locatie/link https://www.uwv.nl/zakelijk/gegevensdiensten/gegevens-afnemen-werk-inkomen/detail/voor-pensioenuitvoerders/gegevens-over-wijzigingen-in-de-status-van-de-arbeidsgeschiktheid-van-pensioendeelnemers-suag
Toelichting Met dit product ontvangt de afnemer maandelijks gegevens over veranderingen in de status van de arbeidsgeschiktheidsgegevens van zijn pensioendeelnemers met een WAO-, WAZ- of WIA-uitkering.
De afnemer gebruikt de gegevens bijvoorbeeld voor het beoordelen van (veranderingen in) het recht op pensioenopbouw. Ook kan de afnemer hiermee (veranderingen in) het recht op een aanvullende uitkering en/of de hoogte daarvan vaststellen en (veranderingen in) een premieberekening uitvoeren.
Wetgeving/grondslag

Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen (Regeling SUWI)

Geldend van 01-01-2019 t/m heden

https://wetten.overheid.nl/BWBR0013280/2019-01-01

Volume Hoog

 

Categorie Toelichting
Gegevensset Werkgevergegevens (voorheen Administratieve Eenheden - AEH)
Locatie/link https://www.uwv.nl/zakelijk/gegevensdiensten/gegevens-afnemen-werk-inkomen/detail/voor-pensioenuitvoerders/gegevens-over-werkgevers-binnen-uw-sector-aeh
Toelichting Met het product Werkgevergegevens (voorheen Administratieve Eenheden - AEH) ontvangt de afnemer gegevens over (specifieke) werkgevers binnen zijn sector. De afnemer gebruikt de gegevens bijvoorbeeld voor het bijhouden van een administratie van werkgevers binnen zijn sector. Ook kan de afnemer de loonheffingennummers die hij met dit product krijgt, gebruiken om het vraagbestand te maken voor het product Loonaangiftegegevens (werknemergegevens van werkgevers binnen zijn sector). De afnemer bepaalt zelf hoe vaak hij de gegevens ontvangt.
Wetgeving/grondslag

Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen (Regeling SUWI)

Geldend van 01-01-2019 t/m heden

https://wetten.overheid.nl/BWBR0013280/2019-01-01

Wijze van leveren UWV levert de gegevens via de beveiligde omgeving Mijn Gegevensdiensten.
Volume Hoog

 

Categorie Toelichting
Gegevensset Loonaangiftegegevens (voorheen Inkomstenverhoudingen - IKV)
Locatie/link https://www.uwv.nl/zakelijk/gegevensdiensten/gegevens-afnemen-werk-inkomen/detail/voor-pensioenuitvoerders/werknemergegevens-van-werkgevers-binnen-uw-sector-ikv
Toelichting Met het product Loonaangiftegegevens ontvangt de afnemer de werknemergegevens van werkgevers binnen zijn sector: de inkomstenverhoudingen en de loon- en persoonsgegevens van werknemers. De afnemer gebruikt de gegevens bijvoorbeeld voor het berekenen van premies en voor het vaststellen van premienota’s. De afnemer bepaalt zelf hoe vaak zij de gegevens wil ontvangen.
Wetgeving/grondslag

Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen (Regeling SUWI)

Geldend van 01-01-2019 t/m heden

https://wetten.overheid.nl/BWBR0013280/2019-01-01

Wijze van leveren UWV levert de gegevens via de beveiligde omgeving Mijn Gegevensdiensten.
Volume Hoog

Kamer van Koophandel (KvK)

Categorie Toelichting
Gegevensset KVK Dataservice Inschrijving, versie 3.0.
Productbeschrijving

Gegevens over:

· rechtsvorm

· rechtspersoon

· onderneming

· hoofdvestiging

· functionarissen

· overige vestigingen

· eigenaar, bestuurders, vennoten, gemachtigden en andere functionarissen

 

Locatie/link https://www.kvk.nl/producten-bestellen/handelsregister-dataservice/dataservice-inschrijving/
Toelichting Het handelsregister is een basisregistratie waarin alle bedrijven, rechtspersonen en andere organisaties die deelnemen aan het economisch verkeer staan ingeschreven.
Wetgeving/grondslag Het Handelsregister is een van de (10) basisregistraties in Nederland.
Toelichting Algemeen toegankelijke informatie, geen wettelijke grondslag voor gebruik vereist.
Wijze van leveren

Een KVK API levert een directe koppeling met data uit het Handelsregister.

Voor de aansluiting van de KVK API betaal je maandelijks € 5,20. Daarnaast betaal je een klein bedrag per bevraging.

Volume Midden

Basisregistratie Personen (BRP)

Categorie Toelichting
Gegevensset Basisregistratie personen (BRP) incl. Registratie Niet-ingezetenen (RNI)
Productbeschrijving

In de BRP worden verschillende persoonsgegevens geregistreerd. Het gaat daarbij om bijvoorbeeld voornamen en achternaam, geslacht en Burgerservicenummer.

 

Niet-ingezetenen zijn personen die niet in Nederland wonen, maar wel een relatie hebben met Nederland. Zij worden ingeschreven in de Registratie Niet-Ingezeten (RNI). De RNI is onderdeel van de BRP.

 

Over niet-ingezetenen worden alleen de volgende gegevens bijgehouden:

· persoon

· nationaliteit

· overlijden

· inschrijving

· verblijfplaats

· verblijfstitel

Locatie/link https://www.rvig.nl/brp
Wetgeving/grondslag artikel 3.3 Wet BRP
Toelichting

Een aantal organisaties met belangrijke maatschappelijke taken komt in aanmerking voor gegevensverstrekking uit de BRP. Het gaat daarbij om organisaties zoals pensioenfondsen, zorgverzekeraars en ziekenhuizen. Dit staat beschreven in artikel 3.3 Wet BRP en bijlage 4 van het Besluit BRP: https://wetten.overheid.nl/BWBR0034306/2022-10-22

 

Volume Hoog

Centraal Curatele- en bewindregister (CCBR)

Context

Mensen die vanwege hunlichamelijke of geestelijke toestand niet in staat zijn belangrijkebeslissingen te nemen kunnen beschermd worden:

  • Zij kunnen eencurator toegewezen krijgen die de verantwoordelijkheid overneemt. Meer personendan vroeger zijn bevoegd tot het aanvragen van curatele. Dat is aan te vragendoor: betrokkene zelf, zijn echtgenoot/geregistreerde partner of anderelevensgezel, zijn bloedverwanten in de rechte lijn en in de zijlijn tot en metde vierde graad. Andere mogelijke aanvragers zijn: degene die het gezag overhem uitoefent, zijn voogd, bewindvoerder of mentor, het Openbaar Ministerie ende instelling die betrokkene verzorgt of hem begeleidt. Nieuw is dat eenrechtspersoon met volledige rechtsbevoegdheid, bijvoorbeeld een stichting beheercliëntengelden, tot curator kan worden benoemd.
  • Wie alleen opfinancieel gebied bescherming nodig heeft, kan een bewindvoerder krijgen dieover het vermogen waakt. Niet alleen mensen met een beperking, maar ook wieverkwistend met zijn geld omgaat of problematische schulden heeft, kan onderbewind worden gesteld.

Via een openbaar toegankelijk register,het Centraal Curatele en Bewind Register (CCBR), kunnen partijen controleren ofeen persoon onder curatele staat van een curator of onder bewind van eenbewindvoerder.

Pensioenuitvoerdershebben te maken met personen die onder curatele staan, dan wel onder bewind.Voor deze deelnemers dient veelal de communicatie en/of betalingen via debewindvoerder te lopen. De curator is de wettelijk vertegenwoordiger van dedeelnemer en mag namens deze deelnemer handelen.

Als pensioenuitvoerdermag je dus persoonlijke informatie delen met de curator of de deelnemer.Hiervoor is het wel noodzakelijk dat de pensioenuitvoerder vooraf wet wie decurator is. Ook ter meer dat de deelnemer dan zelf ook geen beslissingen magnemen, zoals het pensioenaanvragen. Dit zou kunnen resulteren dat hetpensioenfonds alsnog zou de curator moet betalen ondanks dat de betreffendedeelnemer zijn geld heeft gehad, bijvoorbeeld bij een afkoop van het pensioen.

Bij veelpensioenuitvoerders gebeurt de melding handmatig. Veelal acterenpensioenuitvoerders passief. Dat wil zeggen, dat zij doorgaans alleen opaangeven (schrijven) van de curator dan wel bewindvoerder gegevens vastleggen enpensioeninformatie en betalingsinformatie van de deelnemer verstrekken aan decurator dan wel bewindvoerder. Voor curatoren en bewindspersonen is een meldingin de Staatscourant voldoende.

Wat staat in het register?

Onder curatele gestelde personen.

Personen die vanwege verkwisting of problematische schuldenonder bewind zijn geplaatst.

Personen die onder bewind zijn geplaatst vanwege lichamelijke ofgeestelijke omstandigheden, waarvan de kantonrechter heeft besloten datpublicatie noodzakelijk is.

Wat staat niet in het register?

Bewinden uitgesproken vóór 1 januari 2014 zijn meestal niet openbaar, tenzij de rechter anders beslist.

Personen die onder bewind zijn geplaatst vanwege lichamelijke of geestelijke omstandigheden, waarvan de kantonrechter heeft besloten datpublicatie niet noodzakelijk is.

De gegevens van curatelen van vóór 1996 zijn mogelijk niet volledig. Voor ontbrekende gegevens kunt u contact opnemen met de dichtstbijzijnde rechtbank.

Wie publiceert in het register?

De rechtbanken publiceren in het Centraal curatele- en bewindregister (CCBR). De bewindvoerder zorgt voor een aantekening vanhet bewind in de openbare registers zoals het kadaster en het handelsregister.

 

Hoe maak ik een uittreksel uit het CCBR?

Via het register kan een afnemer een verklaring niet voorkomen in het CCBR en een uittreksel van de inschrijving downloaden en opslaan. Hetregister is openbaar. Dit betekent dat iedereen van de gegevens in het register kennis kan nemen.

Zoek de persoon op in het register:

  • Wanneer deze er niet in voorkomt, krijgt u 0 resultaten. Via delink 'afdrukken verklaring niet voorkomen' kunt u de verklaring downloaden en opslaan.
  • Komt deze persoon wel voor in het register, dan klikt u bij gevonden curatelen en/of bewinden op de achternaam van deze persoon. Vervolgenskomt u op een pagina met de details van de inschrijving. Klik op 'afdrukkenuittreksel' om het uittreksel van de inschrijving en de validatiecode te downloaden en op te slaan.

Kan ik het register koppelen met een eigenIT-systeem?

Organisaties kunnen gebruikmaken van de webservice van de Rechtspraak. Hiermee kan de afnemer een geautomatiseerde koppeling maken tussen het CCBR en zijn eigen systeem. Om de webservice te gebruiken, ontwikkelt de afnemer zelf een applicatie. Het beschikbaar hebben van een service om deze gegevens te verkrijgen kan voordelen bieden. Zowel in termen van tijdswinst als administratieve lastenverlichting, door Straight Through Processing toe te passen en ter voorkoming van onterechte betalingen of handelingen door de betreffende deelnemer.

De rechtspraak biedt voor die ontwikkeling aanvullende technische informatie,maar verleent geen technische ondersteuning. De webservice bevat dezelfde informatie als het register op Rechtspraak.nl en de manier van zoeken is ook hetzelfde; het verschil is dat gegevens op de website handmatig ingevoerd moeten worden en via de webservice elektronisch verzonden worden.

Aanvragen van een abonnement en opvragen van accountgegevens kan via het abonneeportaal.

Bluem Payment Service

Bluem Payment Service ontwikkelde een service die dit voor de eindgebruiker eenvoudiger maakt. De eindgebruiker kan de desbetreffende service eenvoudig meteen aanvraag bevragen waarop direct sprake is van een eindresponse.

DUO

Categorie Toelichting
Gegevensset Gegevens betreffende opleiding en diploma (o.b.v. Bijlage II. bedoeld in artikel 6.1 van de Regeling SUWI eenmalige gegevensuitvraag)
Productbeschrijving

Gegevens betreffende opleiding en diploma.

 

1. Onderwijsdeelname

2. Opleidingsaanbod

3. Opleiding (met o.a.)

4. Opleidingsniveau

5. Studiegebied (omschrijving)

6. Studie inhoud (omschrijving)

7. Studie uitstroom (omschrijving)

8. Beroepspraktijkovereenkomst

9. Vak (omschrijving)

10. Vakresultaat

11. Uitstroomniveau (omschrijving)

12. Opleidingresultaat

13. Examenuitslag

 

Locatie/link https://wetten.overheid.nl/BWBR0013280/2019-01-01#BijlageII
Wetgeving/grondslag https://wetten.overheid.nl/BWBR0013280/2019-01-01
Toelichting Het wezenpensioen eindigt wanneer de deelnemer 18 jaar wordt. Als die studeert kan het wezenpensioen worden voortgezet tot het 27e jaar.
De pensioenuitvoerder maakt gebruik van de gegevens van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Als uit deze gegevens blijkt dat de deelnemer studeert of een beroepsopleiding volg, dan wordt het wezenpensioen met een jaar verlengd.
Wijze van leveren

Via beveiligde omgeving van DUO.

Voor gediplomeerden in het hoger onderwijs is een API beschikbaar.

Contract

Vanaf 1 oktober 2022 is een overeenkomst met DUO verplicht. De volgende werkwijze is afgestemd:

de uitvoeringsorganisatie ondertekent één overeenkomst namens alle pensioenfondsen; of het pensioenfonds ondertekent de overeenkomst.

Volume Laag

Gerechtsdeurwaarders

Wie is SNG?

  • Organisatie opgericht in 1995.
  • Digitaal veilig ontsluiten van privacygevoelige informatie voor gerechtsdeurwaarders, gemeenten en waterschappen en andere organisaties in het publieke domein.
  • Jarenlange expertise op het snijvlak van invordering en informatisering.
  • Honderden organisaties uit het publieke en private domein maken gebruik van de services

Waarom e-VOI?

Ter voorbereiding op beslaglegging mag er een verzoek om informatie worden gestuurd naar de inkomstenverstrekker indien een deurwaarder vermoedt dat een schuldenaar periodieke betalingen ontvangt.

De verwerking van verzoeken om informatie vraagt een zorgvuldige afhandeling. Met de aansluiting op e-VOI kan een deurwaarder de inkomsteninformatie geautomatiseerd bevragen bij de aangesloten inkomstenverstrekkers en hiermee op administratief werk besparen.

Wat is e-VOI?

Via een elektronisch verzoek om informatie(e-VOI) kan een deurwaarder inkomsteninformatie opvragen bij een werkgever of uitkeringsinstantie (inkomstenverstrekker).

SNG heeft e-VOI ontwikkeld waarmee verzoeken om informatie efficiënt en volledig geautomatiseerd afgehandeld kunnen worden.

Wettelijk kader

Artikel 475g van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering

 

Wat zijn de kenmerken?

Geautomatiseerde afhandeling van verzoeken om informatie:

  • identificatie inkomstenverstrekker, werknemer of uitkeringsgerechtigde op basis van loonheffingennummer (LHN)en Burgerservicenummer (BSN);
  • controle dat elektronische verzoeken om informatie afkomstig zijn van bevoegde deurwaarders;
  • inhoudvan het antwoordbericht e-VOI: o.a.: netto-inkomen, vergoedingen, verrekeningen en beslagen;
  • geschikt voor alle periodieke inkomsten (te weten: pensioenen, uitkeringen en alle vormen van dienstverbanden);
  • periodieke controleop loonheffingnummers;
  • gegevens worden verwerkt conformAVG.

Hoe werkt het?

Een inkomstenverstrekker (uitkeringsinstantie, werkgever of pensioenfonds) sluit aan op e-VOI volgens de specificaties van SNG en levert loonheffingnummers aan. SNG ontvangt een elektronisch verzoek om informatie van de deurwaarder en zet deze klaar voor de inkomstenverstrekker.

Deinkomstenverstrekker haalt dagelijks de verzoeken om informatie op via e-VOI, raadpleegt de eigen administratie en verstuurt binnen één werkdag de antwoorden via SNG terug naar de deurwaarder.

De deurwaarder maakt op basis van de ontvangen inkomsteninformatie de overweging tot beslaglegging op inkomsten en stelt de beslagvrije voet vast.

De aansluiting op e-VOI is een samenwerking tussen SNG en de informatieverstrekker. Aansluiting is mogelijk vanaf 200 informatieverzoeken per maand. De opstart bestaat uit:

  • kennismaking en uitgebreide intake, waaronder het in kaart brengen wijze van technische aansluiting op e-VOI;
  • advies over mogelijkheid integratie in bestaande software bij uw organisatie, tenzij deze al is voorbereid;
  • aanmelden bij SNG;
  • SNG stuurt de benodigde overeenkomsten en documenten;
  • Aanleveren getekende overeenkomsten en aanvullende documenten;
  • autorisatie op basis van getekende overeenkomsten na toetsing juridische entiteit;
  • realiseren system-to-system koppeling, testen en Go Live.

Grote werkgevers, uitkeringsinstanties, uitzendorganisaties en pensioenfondsen maken gebruik van e-VOI. Steeds meer organisaties sluiten aan.

Jaarlijks verwerkt SNG ruim 400.000 verzoeken om informatie o.a. voor diverse grote gemeenten waaronder gemeente Rotterdam en voor grote organisaties als Randstadgroep, APG, UWV.

Alle gerechtsdeurwaarderskantoren in Nederland zijn aangesloten op e-VOI en steeds meer beslagleggende organisaties sluiten aan op e-VOI waaronder gemeenten, gemeenschappelijke regelingen en waterschappen.