Standaarden

Bijgewerkt 26-09-2022 Originele publicatie 26-09-2022 0

Betreft

Toelichting

AFD 1.0 gegevensstandaard

 

 

AFD Definitie Standaard

 

De AFD-definitie Standaard richt zich op twee dimensies waarin productdefinities een grote rol spelen: Registraties en Services. Bij Registraties gaat het om hoe gegevens opgeslagen worden in de database. Bij Services gaat het om het gebruik van functies; hoe deze aangeroepen worden en wat het resultaat is. 

  • Online Handboek
  • Templates Opstellen AFD-definities
  • Voorbeeldset AFD-definitie Standaarden

AFD Webservice Protocol

 

Het AFD Webserviceprotocol is een protocol voor het online/realtime aanroepen en uitvoeren van services via standaard internet protocollen in de intermediaire verzekeringsbranche, waarbij gegevens worden uitgewisseld volgens het All Finance Datamodel (AFD).

 

Dataportabiliteit Standaard 

SIVI 2018

 

  • Toelichting Dataportabiliteit Standaard
  • Basisbericht Klantdossier
  • Overzicht Verzekeringen

 

GIM Resultatenservice (GRS) 

20160301.1

GIM Resultatenservice (GRS) Ophalen Correspondentie  20160301.1

 

GRS biedt het intermediair de mogelijkheid om bestanden bij een verzekeraar/serviceprovider op te halen. Deze bestanden kunnen prolongaties, offertes en dergelijke bevatten. De resultaten worden door de verzekeraar/serviceprovider beschikbaar gesteld. Dit kan door de verzekeraar/serviceprovider zelf worden gedaan of door een derde partij die GRS ondersteunt.

GRS kent meerdere functies; de verzekeraar/serviceprovider is vrij in de keuze welke functies hij wil ondersteunen.

 

Letselstandaard SIVI

 

 

Letselschade is een domein waarbij snelheid en transparantie van het proces voor alle partijen vereist is. Schrijnende gevallen in de media bewijzen dit keer op keer. Onderlinge afspraken in de branche zijn cruciaal om “Amerikaanse toestanden” te voorkomen. De letselketen moet haar informatie-uitwisseling beter stroomlijnen. De letselschadepraktijk zet volgens Stichting Personenschade Instituut van Verzekeraars (PIV) een grote stap voorwaarts als ze zaken standaardiseert en implementeert. Een digitaal gezamenlijk behandelplan (DGB) kan een goed hulpmiddel zijn bij een vlotte en transparante afwikkeling van een letselschade.

Om dit mogelijk te maken en te stimuleren ontwikkelde SIVI de letselstandaard in opdracht van PIV. De letselstandaard is gebaseerd op het All Finance Datamodel (zie AFD).

 

NVGA Standaard

 

Het NVGA protocol bestaat uit afspraken voor het eenduidig rapporteren door gevolmachtigde assurantiebedrijven aan volmachtgevers. De rapportages bevatten gegevens over polissen, schades en financiële transacties. Ze stellen volmachtgevers onder andere in staat te rapporteren ten behoeve van toezicht en herverzekeren.

Het basis NVGA protocol bestaat uit de volgende onderdelen:

  • NVGA File Financieel – Standaard voor het periodiek uitwisselen van financiële gegevens.
  • NVGA File Polis – Standaard voor het periodiek uitwisselen van gegevens over polissen.
  • NVGA File Schade – Standaard voor het periodiek uitwisselen van gegevens over schades.

Daarnaast bestaat het aanvullende NVGA protocol voor Inkomen-producten bestaat uit de volgende onderdelen:

  • NVGA File Inkomen Polis – Standaard voor het periodiek uitwisselen van gegevens over Inkomen polissen en deelnemersgegevens.
  • NVGA File Inkomen Verzuim – Standaard voor het periodiek uitwisselen van gegevens over verzuim en individuele verzuimboekingen.

Overzicht functies in API Raamwerk

 

Overzicht van alle functie in het SIVI  AFS API-raamwerk

SIVI POR Standaard

 

Op dit moment wordt de POR-code branchebreed gebruikt voor het uniek identificeren van bijna 700 verzekeraars/volmachten. Veel berichtuitwisseling tussen verzekeraars, gevolmachtigden, externe bronnen en intermediair, wordt gerouteerd (technisch geadresseerd) op basis van POR-codes. De POR-code wordt branchebreed gebruikt in combinatie met polisnummers, om polissen op brancheniveau uniek te kunnen identificeren.

Het online POR-code overzicht wordt op dagelijkse basis bijgewerkt. Een overzicht van de actieve POR-codes wordt maandelijks gepubliceerd als onderdeel van de AFD.

 

SBI-AFD Hoedanigheid

 

Voor de eenduidige registratie van Hoedanigheid is gekozen voor nieuwe aanpak in een hybride model: SBI-AFD Hoedanigheid. Hierbij breidt SIVI de SBI-codering waar nodig uit met een branche specifieke AFD-codering.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is verantwoordelijk voor de Standaard Bedrijfsindeling (SBI). De SBI komt mede tot stand op basis van internationale afspraken en is geïntroduceerd om statistische onderzoeken/rapportages te kunnen maken.

De SBI-AFD Hoedanigheid codelijst maakt het mogelijk om zowel aan te sluiten bij een zeer gangbare indeling en tegelijk op onderdelen verfijningen aan te brengen, noodzakelijk voor onder andere verzekeringen. Op deze wijze borgt SIVI dat alle partijen uit de voeten kunnen met de coderingen en het neemt de noodzaak weg voor partijen om eigen coderingen te hanteren. De codelijst SBI-AFD Hoedanigheid maakt deel uit van de door SIVI beheerde gegevensstandaard AFD. Conform de werkafspraken voor het AFD kan men uitbreidingen aanvragen. Verzekeraars en/of volmachten kunnen zelf bepalen welke subset van de SBI-AFD Hoedanigheid codering van toepassing is voor een product.

De SBI-AFD Hoedanigheid codering is hiërarchisch opgebouwd. Waar het voor de ene partij gewenst is verdieping aan te brengen moet het voor de andere partij mogelijk zijn een abstractere classificatie te gebruiken.

SIVI publiceert SIVI maandelijks de SBI-AFD Hoedanigheid codelijst. 

 

SIVI All Finance Standaard (SIVI AFS)

 

SIVI AFS is de basis voor een digitaal ecosysteem waarin klanten een goede bediening kunnen krijgen binnen de verschillende distributievormen, waar goede toegang tot data en uitwisseling van data mogelijk is, en waar digitale samenwerking met ruimte voor individuele verschillen eenvoudig is te realiseren. Dit is een ambitieus doel en zal de komende jaren aandacht en inzet van de branche vragen. Tegelijk is het ook een noodzakelijke agenda omdat een open digitaal ecosysteem binnen onze industrie randvoorwaardelijk is voor verdere ontwikkeling en innovatie.

Het doel van de SIVI All Finance Standaard is dat ze in de breedte het digitaal zakendoen binnen de financiële dienstverlening ondersteunt. Hierbij onderkent SIVI een drietal invalshoeken:

  1. Uitwisselen van gegevens
  2. Registratie van gegevens
  3. Ontwikkelen van services

Alle gegevens gerelateerde afspraken zijn gedocumenteerd in de All Finance Datacatalogus (AFD). Alle afspraken rond functies en processen zijn gedocumenteerd binnen het All Finance API-raamwerk.

 

SIVI Koppelingsprotocol

 

Koppelen van output voor vastlegging van resultaten en informeren status voor alle toepassingen in de keten.

Op het bureau van de adviseur wordt een reeks van toepassingen gebruikt. Toepassingen ter ondersteuning van het proces (advies, vergelijking, …) en toepassingen gericht op het uitvoeren van specifieke transacties (offerte, aanvraag, …). Deze toepassingen worden aangeboden door leveranciers, serviceproviders, aanbieders en derden in de keten. De diversiteit op het bureau van de adviseur is groot. De doelstelling van het SKP-protocol is bij het gebruik van de verschillende toepassingen het handmatig overnemen van data en het handmatig inboeken van ontvangen stukken te minimaliseren. De adviseur bereikt hiermee een tijdsbesparing, minder fouten en is beter instaat een centraal klantdossier te beheren. De aanbieders van SKP-koppelingen (leveranciers, serviceproviders, aanbieders en derden in de keten) werken mee aan een meer efficiënte keten en dragen bij aan een goede zorg voor de klant.

Het SIVI Koppelingsprotocol is de doorontwikkeling van de GIM protocollen die nog stammen uit 2006. Het nieuwe SIVI Koppelingsprotocol regelt en vergemakkelijkt de uitwisseling van gegevens en documenten tussen ketenpartijen in de verzekeringsindustrie. Daarbij gaat het niet alleen om koppelingen tussen verzekeraars, serviceproviders en intermediairs, maar bijvoorbeeld ook met vergelijkingssoftware, schadeherstellers en expertisediensten.

 

Basiskoppeling

Het SIVI Koppelingsprotocol kent drie niveaus: 

  1. SKP-Basis
  2. SKP-Uitgebreid
  3. SKP-Compleet 

 

Bij de basiskoppeling wordt alleen een (PDF) document uitgewisseld. 

 

Uniforme Pensioenaangifte

 

 

 

SIVI beheert de Uniforme Pensioenaangifte (UPA) in opdracht van de Pensioenfederatie, de eigenaar van de UPA.

 

UPA is de standaard voor het digitaal uitwisselen van werknemer- en dienstverbandgegevens tussen werkgevers, administratiekantoren en pensioenuitvoerders. Deze standaard is gebaseerd op het loonaangiftebericht. De UPA bevat alle elementen voor de uitvoering van vrijwel alle pensioenregelingen en bedrijfstakeigen regelingen.

 

Verzuimstandaarden

 

Elektronische aanlevering en uitwisseling van verzuimgegevens. De standaarden richten zich met gestandaardiseerde gegevenselementen op het optimaal en transparant inrichten van de processen in de driehoek werknemer/werkgever en verzekeraar en arbodienst.

 

De drie afzonderlijke Verzuimstandaarden:

Verzuimstandaard Werkgevers ↔ Arbodiensten

Verzuimstandaard Werkgevers ↔ Verzekeraars

Verzuimstandaard Arbodiensten ↔ Verzekeraars